Microfinancieringsprogramma ‘Vrouwen in Beweging’

De Thoi Lai gemeenschap in Binh Dai, Ben Tre provincie, heeft zich sinds 2016 aangesloten bij het microfinancieringsprogramma, mogelijk gemaakt door de financiering van Hulza. Tot voor de pandemie heeft dit project een zeer positieve ontwikkeling doorgemaakt voor arme vrouwen. Ze gebruikten hun leningen voor productie– en handelsdoeleinden. Of ze gebruikten hun lening om hun eigen infrastructuur voor schoon water te bouwen om zo de gezondheid van hun gezin te verbeteren. Als gevolg van de pandemie verloopt de uitbreiding naar nieuwe leden niet zoals gepland. De meeste vrouwen aarzelen om te investeren vanwege de instabiliteit van de markt. Ondanks deze moeilijke situatie hebben zich tot augustus toch 152 vrouwen aangesloten bij dit programma. Er zijn 13 nieuwe kredietgroepen, die maandelijks bijeenkomen. En met de ondersteuning van de Vrouwen Unie is het voor hen mogelijk te blijven investeren in hun eigen bedrijfje. Ze worden getraind in financiële basisvaardigheden, zodat ze hun eigen spaargeld, gezinsbudget en hun eigen investeringsgeld kunnen beheren. De vierde golf sinds juli heeft er voor gezorgd dat er minder vraag is naar producten. Velen moeten de kosten voor levensonderhoud verlagen en tegelijkertijd proberen ze hun verkoop te behouden om hun bedrijf draaiende te houden. Sommige families hebben problemen om hun maandelijkse termijnen terug te betalen. Daarom wordt er nauw samengewerkt met de Vrouwen Unie om de juiste oplossingen te vinden en de armen te helpen.


Een voorbeeld van het microfinancieringsprogramma binnen de Thoi Lai gemeenschap.

Ms. Lâm Thị Bạch Tuyết, geboren in 1975. Voorheen verbouwde ze rijst, maar de oogst is tegenwoordig niet meer winstgevend voor kleine producenten. Ze besloot te veranderen en stapte over naar de groenteteelt. Zij maakt gebruik van kleine stukjes grond langs slootjes om verschillende soorten groenten te kunnen verbouwen. Elke dag werkt ze aan haar tuintjes en brengt de groente naar de lokale markt om te verhandelen. Ze kreeg een lening via het microfinancieringsprogramma van tien miljoen VND (€385) om in haar tuintjes te investeren. Per dag kan ze tussen de 100.000/150.000 VND (€ 3.85-5.80) verdienen.

Ze vertelde:

”Ik zag de winst-gevendheid en het potentieel van groente boven de rijstproductie. Het in-komen uit groente is vele malen hoger dan rijst met dezelfde investering.”

Ze is dan ook heel blij met het micofinancieringsprogramma.