Bamboe Project Van Kieu Etnische Minderheid_Huong Hoa District_Quang Tri


Bamboe Project van de Bru-Van Kieu Etnische Minderheid (Van Kieu Bamboe)

Sinds 2019 is gestart met het project voor arme vrouwen van de Van Kieu etnische minderheid in het Huong Hoa district in Quang Tri. Hulza draagt hier jaarlijks aan bij waardoor de activiteiten, het maken van bamboe producten, kunnen worden uitgevoerd en uitgebreid. Vervolgens kunnen de arme vrouwen de bamboe producten dan voor een eerlijke prijs verkopen. Door manieren te vinden om geld te verdienen, voelen de vrouwen zich gerespecteerd. Het helpt ze om een dagelijkse routine op te bouwen en het maakt ze trots om mee te kunnen helpen aan het verwerven van het gezinsinkomen. Hierbij worden ze ondersteund en begeleid met trainingen en technische kennis door MCNV (Medisch Comité Nederland Vietnam).

De verspreiding van Covid-19, slechte weersomstandigheden en seizoensinvloeden hebben er toe geleid dat in de eerste zes maanden van 2021 bescheiden vorderingen zijn gemaakt. De doelstelling om inkomsten te genereren voor de groepsleden was dit jaar daardoor niet zoals verwacht. Er zijn veel inspanningen geleverd om nieuwe productiegroepen op te zetten en trainingen te geven. Zo ook voor het uitwisselen van het leerproces ter verbetering van de producten en techniek.

In de eerste helft van 2021 zijn vijf nieuwe groepen gevormd in drie gemeenten met 31 leden, waardoor het totaal aantal groepen is gegroeid naar acht met 66 leden. Steeds meer arme vrouwen zijn werkzaam binnen deze groepen en dat is heel mooi nieuws

In de laatste maanden van 2021 lag de nadruk op de verbetering van de productiecapaciteit. Daarnaast werd voor een aantal deelnemende groepen nieuwe apparatuur en gereedschap aangeschaft en technische ondersteuning gegeven. Dit heeft bijgedragen aan een verbeterde productie.

Naast de kleine bamboe producten wordt ook gewerkt aan nieuwe producten, zoals stoeltjes van bamboe en cadeaudozen van bamboe multiplex. Ook voor de kinderen in de dorpen worden bamboeschommels geproduceerd, een welkom speeltoestel. Er wordt blij en vrolijk op gereageerd.

Verkoop van het product onder de naam Krong Aho.

In de taal van de Van Kieu gemeenschap betekent AHO “bamboe”. Sinds augustus werkt MCNV nauw samen met lokale partners. De focus ligt hierbij op de ontwikkeling van de verkoopmogelijkheden. Op dit moment worden de bamboe producten in kleine winkels gepromoot en sinds kort in een nieuwe winkel in het centrum van Dong Ha, de hoofdstad van Quang Tri provincie.